Alimentația în timpul alăptării
Dieta unei mame care alăptează este asemănătoare cu dieta din timpul sarcinii, adăugându-se câteva reguli:
Regula 1:
Hidratarea este regula de bază, consumul de lichide trebuie să fie de cel puțin 1,5l pe zi. Pe lângă apă se pot bea ceaiuri precum ceai de rooibos, de frunze de zmeură, scorțișoară și portocale, lămâie, echinaceea, măceșe, mușețel și ghimbir, de asemenea, ceaiuri care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea procesului de lactație precum ceai de fenicul, urzică, flori de hamei, ceai de alfalfa. Se poate consuma și cafea sau ceai verde dar cu moderație (una-maxim două căni pe zi, niciodată seara) în special din cauza conținutului ridicat de cofeină care trece rapid în laptele matern și apoi la bebe. Nu doar că bebe poate deveni agitat, dar este posibilă și apariția unor simptome de disconfort precum crampe abdominale și chiar diaree.
Regula 2:
Este regula restricțiilor. La fel ca și în sarcină, se evită consumul unor alimente care pot fi contaminate: ou crud, brânză cu mucegai, carne insuficient preparată termic, lapte nepasteurizat nefiert, pește cu conținut ridicat de mercur precum peștele spadă, rechin, macrou mare sau pangasius . Se evită consumul de alimente care fermentează, precum varza, fasolea, mazărea, conopida, broccoli. Se reduce consumul de citrice din cauza acidității. Se evită consumul unor plante care scad producția de lapte, precum menta, salvia, oregano, pătrunjel, măcriș, cimbru, coada-șoricelului. Se evită consumul de ceai de pelin care este toxic pentru mamă și copil. Ceaiul de pelin se consumă doar în cazul apariției paraziților intestinali și niciodată în perioada alăptării. Toxice sunt și ceaiurile de rubarbă, ginseng, rădăcină de angelică, valeriană, lemn-dulce, busuioc. Este bine de limitat consumul de alimente picante precum ceapă crudă, usturoi sau diverse sosuri spicy, deoarece este posibil ca gustul laptelui să se schimbe și din această cauză, bebelușul să refuze să sugă. Se evită consumul de alcool și țigări, care nu doar că sunt toxice dar și scad producția laptelui.
Regula 3:
Nu se ține regim de slăbire, așadar un meniu mult prea abundent în fibre, un meniu aspru restrictiv sau consumul produselor de slăbit sunt strict interzise în alăptare. O dietă echilibrată bazată pe consumul moderat de carbohidrați simpli și alimente grase, creșterea cantității de alimente ce conțin proteine, evitarea dulciurilor și sucurilor din comerț și reducerea consumului de sare sunt suficiente pentru a ajuta mama să revină la greutatea inițială. Însuși procesul de alăptare consumă energie deci calorii, astfel că mama slăbește chiar fără a ține vreo cură de slăbire, ci doar alăptând la cerere.
Click aici pentru a vedea un exemplu de meniu pentru perioada de alăptare.