Să vorbim puțin si despre ulei

 

Cel mai sănătos ulei este uleiul presat la rece. Nu se folosește nici un proces chimic pentru obținerea lui, uleiul este stors din produsul de bază. Se presează la o temperatură suficient de scăzută încât nu se pierd nutrienți. 


Un alt tip de ulei de calitate superioară este uleiul de tip extravirgin. Este ulei de primă presă, cu o concentrație de maxim 0,8% de acid oleic. 


Pentru gătit sunt indicate uleiurile de rapiță, orez, porumb, floarea soarelui, palmier, de măsline rafinat. 


Pentru salate și dressinguri sunt indicate uleiurile de floarea soarelui, de măsline extravirgin, struguri, arahide sau susan. 


Pentru prăjituri și deserturi este indicat uleiul de cocos.


Uleiurile de măsline și de rapiță sunt anti-inflamatorii.


Pentru a evita folosirea prăjelilor în baie de ulei, se poate opta pentru metode alternative de gătit: coacere la cuptor, la grătar, pe tavă acoperită cu foaie de copt, fierbere în apă sau gătit la aburi. De asemenea se pot folosi tăvi și tigăi cu strat antiaderent. 

 

Pentru a evita folosirea excesivă, se pot folosi spray-uri speciale cu ulei de gătit sau pensule pentru a întinde uleiul pe vasul de gătit.


Se folosește ulei mai mult în timpul postului, în restul timpului se poate unge tava cu unt sau se poate căli câte ceva și cu un cub de unt (unt de masă din smântână pasteurizată obținută din lapte de vacă și culturi lactice, fără adaosuri). Se poate folosi și câte puțină untură pentru preparate din porc la tavă sau la tigaie.


Notă: 

Preferatul meu este uleiul de floarea-soarelui soarelui, presat la rece sau la a doua sau a treia presă. La noi se găsește peste tot, are gust bun și se potrivește la orice. Și uleiul de rapiță este mai ușor de găsit în țara noastră, la fel și uleiul de porumb (din cauză că se simte gust intens de porumb, am folosit mai puțin, doar la salate de legume).