Despre vasele din ceramică tradițională



Țara noastră are o istorie vastă legată de vasele de gătit și vesela din lut. Calitatea superioară a făcut ca acestea, odată cu trecerea timpului, să rămână încă la mare căutare. Sunt printre cele mai recomandate vase de bucătărie pentru că sunt non-metalice, din materiale naturale, ecologice și nu dăunează sănătății. În plus, preparatele gătite în astfel de vase își păstrează mai bine proprietățile nutritive și gustul autentic. Sunt preferate și datorită coloritului cu motive tradiționale ce diferă de la zonă la zonă. 

Vasele tradiționale sunt obținute din bulgări de lut stropiți cu apă și modelați de artizani. Vasele se modelează manual sau cu "roata olarului". După ce capătă forma dorită, se lasă la uscat după care se ard într-un cuptor special, la o anumită temperatură. După ce vasul este gata, este acoperit cu o glazură specială numită smalț și pictat după un tipar ales de artizan. Este vorba de o artă care preface lutul în ceramică și îl înnobilează. 

Vasele tradiționale nu trebuie confundate cu cele chinezești care au copiat modelele românești și ale căror smalț conțin cantități periculoase de plumb. 
Vasele tradiționale românești se pot cumpăra doar direct de la producători sau din magazine de produse tradiționale românești (atestate) care distribuie vase de gătit, veselă și alte obiecte tradiționale făurite de meșteri populari din toată țara. 

Iată o listă cu cele mai cunoscute "branduri" de ceramica tradițională românească autentică, de calitate superioară altor tipuri de veselă:
Ceramică de Corund
Ceramică de Marginea
Ceramică de Horezu
Ceramică de Cucuteni 
Ceramică de la Mănăstirea Nera 

Sunt câteva lucruri de care trebuie ținut cont ca vesela din ceramică tradițională să se păstreze frumos în timp:
- nu se pun lichide fierbinți 
- se spală cu apă călduță, nici prea rece, nici prea fierbinte
se spală manual cu partea moale a buretelui de vase, nu în mașina de spălat vase;
- se depozitează pe un blidar sau într-un suport de farfurii, pe verticală, și nu unele peste altele.




@Fotografie cu veselă tradițională românească oferită de Artizanescu (magazin de obiecte tradiționale românești)