Despre îndulcitori naturali


"Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților și copiilor să-și reducă aportul zilnic de zaharuri la mai puțin de 10% din totalul de energie, deoarece consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător sănătății. De asemenea, zahărul oferă organismului calorii goale care favorizează creșterea în greutate și acumularea de grăsime corporală și cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Luând în considerare toate cele de mai sus, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți reeduci gustul și să te orientezi către aromele dulci prezente în natură. Cel mai bine este să reduci cantitatea de zahăr de care ai nevoie pentru a-ți îndulci ceaiul, iaurtul sau deserturile. Pentru a atinge acest obiectiv, poți opta pentru soluțiile naturale pe care le vom descrie mai jos.

Iată o listă de îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul:


Stevia

Această plantă dulce din America de Sud, care este foarte renumită în Japonia, este unul dintre cei mai puternici îndulcitori naturali. Spre deosebire de zahărul alb, stevia nu conține calorii. După cum arată unele studii, este potrivită pentru diabetici, deoarece nu generează valori ridicate ale glicemiei.

Când vine vorba de alegerea steviei, îți recomandăm să alegi stevia pură și nu îndulcitorii pe bază de stevia, deoarece anumite mărci din supermarketuri sunt un amestec de îndulcitori artificiali și extract de stevia purificat.


Miere

Dacă ceea ce te îngrijorează în ceea ce privește zahărul nu este faptul că te face să te îngrași, ci că nu îți oferă decât calorii goale, atunci mierea este cel mai bun îndulcitor natural pentru tine. Mierea, pe lângă îndulcire, este considerată un aliment funcțional, deoarece conține vitamine, minerale și aminoacizi și are proprietăți antibiotice și bactericide, după cum arată acest studiu al Universității din Insulele Baleare.

Consumând miere, vei adăuga nutrienți esențiali în dietă, cu mai puține calorii. Desigur, pentru a te asigura că mierea își păstrează proprietățile, alege sortimente ecologice care nu sunt rafinate.


Xilitol

Avantajul xilitolului este faptul că nu produce vârfuri de insulină, așadar va menține glicemia stabilă. Acest lucru îl face îndulcitorul natural ideal pentru diabetici și pentru controlul greutății, deoarece va preveni senzația de foame care apare atunci când se modifică nivelul insulinei. De asemenea, dacă ai carii dentare, este recomandat să optezi pentru acest tip de îndulcitor, deoarece xilitolul ajută la menținerea bacteriilor la distanță, astfel încât acestea să nu-ți afecteze dinții.


Sirop de agave

Acesta provine din sucul unei plante mexicane. Acest îndulcitor are gust de miere, dar are o consistență mai ușoară. Spre deosebire de zahărul normal, siropul de agave conține substanțe nutritive esențiale, precum vitamine și minerale. Acest înlocuitor al zahărului este mai lichid decât mierea. Prin urmare, se dizolvă mai bine în alimente și băuturi.


Zahăr brut din trestie

Acest produs este preparat din sirop de trestie de zahăr. Este înmuiat, fiert, mulat și uscat. Apoi, este purificat și vândut ca zahăr brun. În plus, nu suferă niciun proces de rafinare chimică. Spre deosebire de zahărul alb (care este în principal zaharoză), zahărul brun conține glucoză, fructoză, proteine, minerale (calciu, fier și fosfor) și vitamine (vitamine A, C, D, E și B).

Prin urmare, experții îl consideră o opțiune mai bună decât zahărul alb, deoarece conține mai puține calorii. Printre beneficiile sale, zahărul brun poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și a sistemului osos și ajută la reglarea ritmului cardiac și la transmiterea impulsurilor nervoase și musculare."


sursadesanatate.ro


Notă:

Preferatul meu este zahărul brut, atât sub formă de cristale cât și sub formă de melasă. Este ușor de găsit, se potrivește la orice, m-am obișnuit cu el, eu pun atât în limonadă, în băuturile calde cât și la prăjituri. Și mierea este foarte la îndemână, dar nu poate fi pusă în prăjituri și nici în băuturile fierbinți, pentru că la temperaturi înalte devine toxică. Poate fi adăugată în băuturi după ce se mai răcesc.