Despre hidratare și apa de băut



Știți vorba "cel mai frumos machiaj este hidratarea"? Ei bine, este adevărată, pentru că pielea noastră are nevoie de apă ca să aibă un aspect fin. Un aspect uscățiv este una din dovezile clare că nu ne hidratăm suficient. Și nu doar pielea este cea care are nevoie de apă, ci întregul organism. Pentru ca organele să funcționeze cum trebuie, e necesar să bem suficientă apă. Hrana sănătoasă și hidratarea sunt cele mai importante elemente care ne mențin sănătoși mulți ani înainte.


Ce apă bem? 

Apa de fântână, de cișmea sau de izvor este cea mai indicată pentru că are în conținutul său o serie de minerale de care organismul nostru are nevoie. Pentru a fi siguri că este potabilă și bună de băut, e indicat să ducem un recipient steril cu apă, la orice Direcție de Sănătate Publică sau la anumite laboratoare specializate aflate în localitatea sau județul în care ne aflăm. 


Câtă apă este nevoie să consumăm? 

30 - 35ml/kg pe zi.

Cine nu este obișnuit să bea apă simplă, poate bea câte puțin din ce în ce mai mult, cu câte o cană mai mult/ săpt până se ajunge la cantitatea recomandată. Cui nu îi place apa, pentru început poate bea cu puțină zeamă de lămâie, cu puțină infuzie de plante (ceai) sau în supă. 

Cine nu este obișnuit să bea apă suficientă, poate stabili un program, în care să își împartă cantitățile de apă: la ora 8, la ora 10, la ora 12, ora 14, ora 16, ora 18. 


Cum ne dăm seama când corpul nu este hidratat? 

Apar stări de nervozitate;

Apare senzația falsă de foame continuă: starea de sete este confundată adesea cu foamea, de aceea de cele mai multe ori facem greșeala să mâncăm în loc să bem apă si așa ajungem să luăm multe kilograme;

Pielea este uscățivă pe mâini și pe față. Dacă o vârstă înaintată nu este cauza, atunci e lipsa de hidratare;

Urina este colorată (când corpul este suficient de hidratat, urina este aproape transparentă).