Astăzi învățăm despre cum să depozităm corect alimentele


 

Deseori nu avem timp să facem piața zilnic, astfel că ne alegem o zi în care mergem să cumpărăm mai multe alimente pe care să le gătim pe parcursul întregii săptămâni. 


Dar cum le depozităm ca să țină atâtea zile? 


Legumele și fructele se păstrează foarte bine într-un loc uscat și răcoros al casei, unde nu bate soarele și nu este nici umezeală. Trebuie neapărat scoase din pungile de cumpărături. Se pot ține în saci de iută, saci din bumbac organic sau din pânză rarefiată. În acest fel fructele și legumele sunt lăsate să "respire" și nu se vor degrada. Acest lucru este valabil și pentru nuci, arahide și alt fel de oleaginoase. 


Pâinea poate fi ținută în saci textili special pentru pâine. Astfel de saci nu rețin umezeală și, datorită faptului că au găuri mărunte, împiedică procesul de uscare al pâinii.


Legumele și fructele se pot ține de asemenea în dulapuri de depozitare din lemn sau material non-toxic. Nu se țin multe, îngrămădite, pentru a evita mucegăirea acestora. Atenție la banane și mere! Acestea conțin gaz de etilenă care grăbesc coacerea celorlalte fructe. De aceea, cine nu dorește să grăbească coacerea lor, trebuie să le așeze separat față de acestea. Sau dimpotrivă, dacă anumite fructe sunt cumpărate prea crude se pot ține alături de mere și banane și astfel se vor coace mai repede.  


Lactatele se țin în frigider în primele două sertare de sus. La fel și ouăle. Acolo este temperatura optimă pentru ele. Este indicat ca untul și brânzeturile să fie păstrate în ambalajul lor sau în recipiente speciale pentru acestea, din sticlă sau ceramică, pentru a nu se degrada în contact cu aerul. Nu se țin în sertarele de pe ușă, acolo temperatura este cea mai scăzută. 


Mâncarea gătită poate fi ținută la mijloc.


Pe ultimul sertar de jos se ține carnea crudă, pentru gătit. Este locul cel mai indicat pentru că acolo este temperatura cea mai scăzută, ideală pentru depozitarea cărnii. Este important ca și carnea să stea acoperită. Carnea se poate depozita și în congelator dacă nu se vrea folosită la gătit în mai puțin de două zile. 


În lada de sub sertarul pentru carne se pot băga ciuperci (care trebuie neapărat depozitate în frigider), ardei gras sau alte legume. 


Pe ușă se pot depozita suc de roșii sau anumite sosuri. 


Condimentele, dacă sunt cumpărate la plic, trebuie deasemenea păstrate într-un loc ferit de umezeală. 


Ierburile aromatice pot fi atârnate la soare, la uscat. După ce se usucă, se pot ține atârnate în aceeași încăpere împreună cu fasolea, cartofii, ceapa, morcovii și alte legume, adică la loc răcoros și uscat. 


Legumele și fructele pot fi ținute și la congelator sau într-o ladă frigorifică separată. Cele mari se toacă și se așează în recipiente mici. În acest fel se scoate strict cât se folosește. 


Producătorii au alte tehnici de păstrare ale alimentelor. Cei interesați pot intra pe acest link pentru a vedea cum se păstrează legumele și fructele în stare foarte bună, chiar și peste iarnă - Metode de depozitare pentru producători