Platouri cu ouă umplute


 

Ingrediente pentru ouă fierte:
15 albușuri de ouă fierte (pentru masă de 8-10 persoane)
4l de apă

Pentru sos alb:
O jumătate de căpățână de usturoi
300g de iaurt grecesc

Pentru sos de maioneză:
Patru gălbenușuri de ou fiert
Două gălbenușuri de ou crud
Două linguri de muștar
O jumătate de ceșcuță de ulei

Pentru finisare:
Câteva fire de pătrunjel

Într-o oală mare se pun 13 ouă la fiert în 2l de apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Este indicat să fie o mai oală mare pentru ca ouăle să aibă loc să fie așezate unele lângă altele. In acest fel nu se sparg și se fierb toate în același timp. După 30 de minute, se scot din apa fierbinte și se pun într-un vas cu 2l de apă rece. Se lasă 10 minute după care se decojesc și se taie în două. Se scoate gălbenușul iar albușurile fierte se așează pe platouri mici de desert, pentru a fi umplute cu sos.


Pentru sosul alb se curăță și se pisează o jumătate de căpățână de usturoi. Apoi se amestecă bine împreună cu 300g de iaurt grecesc. Iaurtul grecesc este gros, are un aspect de smântână și este dulceag.


Pentru sosul de maioneză se amestecă patru gălbenușuri de ou fiert, două gălbenușuri de ou crud, o jumătate de ceșcuță de ulei și două linguri cu vârf de muștar. Amestecul se dă prin blender până iese ca o cremă.


Albușurile se umplu cu sos cu ajutorul unei lingurițe. Se decorează cu frunze mici de pătrunjel proaspăt.

Cantitatea poate varia în funcție de numărul de platouri.


🍲 Elemente tradiționale românești oferite de Artizănescu